Jocuri antice

Jocurile de table ale Antichității

În această perioadă ne diversificăm oferta cu o serie de jocuri antice, unele ateste încă de la anticii egipteni și greci, toate perfecționate și descrise (mai mult sau mau puțin detaliat) de către romani. Aceste jocuri de strategie includ următoarele:

  • Rota (moară) – varianta noastră AICI.
  • Ludus Latrunculorum (țintar)varianta simplă AICI, varianta complexa AICI.
  • Ludus Duodecim Scriptorum (Jocul celor 12 semne) – varianta noastră AICI.
  • Pente Grammai (Cinci linii) – varianta noastră AICI.

Cum se jucau anticii

Unele se joacă doar cu piese de joc (de obicei pastile de sticlă de culori diferite, adesea alb-negru), pentru altele este nevoie și de zaruri (pe care le-am realizat din cuburi de lemn pirogravate, după ce am studiat modul de inscripționare al zarurilor antice). Toate aceste jocuri se joacă în doi, combinând strategia și norocul. După sursele scrise romane putem presupune că anticilor le plăcea să parieze, jocurile de table ducând nu de puține ori la certuri și încăierări.

Jocurile dacilor

Jetoanele din ceramică (cioburi) descoperite în unele dintre cetățile dacice demonstrează faptul că și dacii se relaxau cu astfel de jocuri. La Cetatea Zânelor din jud. Covasna de exemplu, s-au descoperit până în prezent peste 500 de jetoane aproximativ circulare, tăiate din pereții unor vase de lut. Majoritatea au un diametru de 4-5 cm. Cât privește culoarea, este o proporție aproape egală între cele deschise (cărămizii și maroniu-gălbui) și cele închise (cenușii și negricioase), o proporție firească deoarece partenerii de joc trebuiau să își deosebească piesele. De remarcat că, în apropierea zidului, s-a găsit un mic depozit al unui jucător: într-o groapă de mici dimensiuni se aflau peste 200 de jetoane.

Info și imagine: https://www.facebook.com/arheo.covasna

.

jetoane covasna
Replici din piele a jocului antic tip moară
detaliu piese de joc din sticlă
joc din piele realizat manual
Replica unui celebru joc antic, precursorul jocului de table. Realizat din materiale organice: piele naturală, sticlă, lemn.
zaruri romane pirogravate