Cum am grijă de ce am cumpărat

Obiectele realizate manual necesită mai multă atenție

Sugestii de îngrijire a creațiilor noastreÎntreținere produse

Majoritatea obiectelor sunt realizate manual, din materiale naturale, si au nevoie de ingrijire delicata. Sugestiile noastre sunt cele general cunoscute pentru fiecare tip de material. In cazul pieselor de mici dimensiuni, acestea nu trebuie lasate in preajma copiilor mici.

Piele: Pentru ingrijirea obiectelor din piele, recomandam evitarea contactului cu materiale abrazive sau corozive (acizi, detergenti, smirghel) si grasimi care le pot zgaria sau pata. Majoritatea obiectelor noastre sunt realizate din piele tabacita vegetal, apoi vopsita si tratata cu o substanta protectoare. Sunt facute sa reziste la apa, dar nu recomandam scufundarea lor timp indelungat – de exemplu in timp ce faceti baie sau dus.

In caz de murdarire sau pierdere a stralucirii, acest tip de obiecte se pot  freca cu o carpa curata.

Ceramica: Obiectele din ceramica sunt sensibile la apa si soc mecanic. Este recomandata indepartarea medalioanelor din lut atunci cand faceti dus de exemplu. De asemenea, este bine sa nu le scapati pe jos sau pe suprafete dure, deoarece se pot ciobi sau sparge. Produsele noastre sunt realizate fie din lut ars, fie dintr-un lut special, care se intareste la aer. Ambele sunt la fel de rezistente, dar si limitate de natura lor.

Textil:  Produsele din stofa de lana, precum caciulile dacice cu sau fara decor cusut, trebuie spalate cu grija, manual sau la programul “rufe delicate”. Spalarea cu apa calda sau fierbinte le poate reduce dimensiunea si poate genera patarea in cazul unor combinatii de culori. Este bine sa se evite agatarea decorurilor cusute si aplicate, in special a celor cusute cu fir de lana semitors care are aspect antichizant insa nu este extrem de rezistent. Obiectele din in, precum baticurile, se sifoneaza usor. Recomandam sa nu fie stoarse ci intinse cat sunt inca ude. Se pot calca pe spate.

Metal: In cazul obiectelor din metal trebuie evitat contactul cu apa, pastrarea in conditii de umezeala, si lovirea sau zgarierea.

In cazul pierderii luciului sau depunerii de patina (un fenomen natural in timp), se recomanda curatarea lor cu solutii speciale, aplicate cu o carpa moale.

Sticla:  Obiectele din sticla, realizate manual, sunt cel mai sensibile la socuri mecanice. Aveti grija ca margelele sa nu se loveasca intre ele in timpul manipularii sau al depozitarii. De asemenea recomandam evitarea contactului cu materiale abrazive sau corozive (acizi, smirghel) care le-ar putea zgaria sau afecta suprafata.